Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
ПО-ЧИСТ-ване на ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН

Пригответе се да впишете единственото и умопомрачително национално ПО-ЧИСТ-ване на годината на За Земята в дневно-месечния си ред. Мястото е Централен Балкан, а участъка - Вежен - Беклемето.

Препоръчваме пристигане на 17-ти септември (сряда) вечерта на хижа Вежен и после програмата протича по следния ред:

1. х. Вежен: 18 - 19-ти септември (четвъртък и петък)
2. х. Ехо: 20 - 21-ви септември (събота и неделя)
3. х. Козя Стена: 22 - 23-ти септември (понеделник и вторник)

Слизане на 24-ти (сряда).

Храната за участниците, извозването на отпадъците, слънчево време и всички многообразни административни градивни елементи за гладкото протичане на почистването са осигурени от За Земята. В програмата ще има и среща с представител на НП "Централен Балкан" за запознаване с флората и фауната в района и за обсъждане на проблемите в парка.

За новодошлите - почиствателният лагер е 11-ти подред за За Земята. Миналата година прегледахме езерата и морените в Пирин, а предходните 3 години - в Рила. През 2002-ра, почистихме в Стара Планина, между х. Рай и х. Дерменка. Затова сега продължаваме на запад, с останалата част от Национален Парк "Централен Балкан".

И една малка вметка - това чистене няма да е от най-лежерните. Хижите Ехо и Козя стена не се достъпват от автомобилни превозни средства, което означава, че ще има известно носене на гръб на събрания отпадък. Но както знаем, в шерпстването му е чара на почистването, както и в изкореняването на различни видове сметища... Така че - очаквайте изключително много забави.

Важни практически бележки:

* Ще се къмпингува. Затуй си носете: сравнително дъждоустойчива палатка + чувал + шалте + топли дрехи + + канче + вилица + лъжица + светлина + джобно ножче (за връзките на чувалите) + може и мокри кърпички.

* Срещата е директно на хижа Вежен на 17-ти вечерта.
Най-лесният подход към х. Вежен е от северна страна, а най-трудния - от юг, от град Клисура. От Рибарица има черен път и за около три часа достигате хижата.
Ако дойдете на х. Козя стена, изходната точка за там е село Х. Г. Даново от южна страна, а от северна - с. Рибарица. Може да се качите и от Беклемето, откъдето пътят е по-малко от час. Ако пък дойдете на х. Ехо, подходите са: с. Розино от юг или с. Чифлика от север. От Розино се върви около 4 часа, а от Чифлика - около 3-4.

* За износването на отпадъците ще се използват метални рамки, взети от стари раници тип самар. Ако имате стари раници (тип самар или други), които могат да се използват за носене на чували, вземете ги с вас, понеже повечето от металните рамки са леко неудобни и нямат колани.
С други думи: събираме стари раници, които да станат част от антуража на акциите за почистване! Моля помогнете и предайте старите си (планинарски) раници насам, .......дори и да не успеете да дойдете до почистването!

Няма нужда от записване, но има огромна нужда от различни видове помощ!!!!!

Като например с изнасянето на храната за групата. Това ще се случи съботата и неделята преди почистването, 12 - 13-ти септември. Храната трябва да бъде отнесена от Беклемето до хижа Козя Стена. Покриват се пътни разходи и храна за подготвителната група! Нужни са около 5-6 души.

Търси се главен/вна готвач/ка, който/която да предложи асортимент с продукти за закупуване и чиято храна да радва окото и стопля сърцето по време на лагера. (Познания относно приготвяне на торта от обикновени бисквити и боровинки е силно препоръчителен елемент за кандидатурата на главен/вна готвач/ка)

Може да дойдете когато и където желаете. Ще има малка такса участие в размер на 10 лв. за целия период, с която да възстановим разходите по храна и организация.

Очакваме вас и ПО-ЧИСТванетоо с най-голямо нетърпение.

Доведете приятели, нови хора, семейстово и децата!

Ваши верни с много обич,
Филка и Ваня

Телефони/E-mail за допълнителна информация и резервации:

02 / 943 11 23

priateli (at) zazemiata.org

За тези, които могат да помогнат с разнасянето на храната по хижите - пишете ни веднага.


[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org