Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Рекордни количества отпадъци намерени в Рила

Приключи националното почистване на Национален парк Рила на Екологично сдружение "За Земята" и ЕкоБулпак.

Инициативата е част от дългогодишната кампания на "За Земята" за управление на отпадъци в защитени територии, проведена до момента в Пирин, Рила, Централен Балкан и Странджа.

В резултат на тазгодишната кампания бяха събрани 5,3 тона стъкло и пластмаси и над 4,5 тона метал. Покрити бяха заслон "Страшно езеро" и "Орловец", Йончево езеро, Урдини, Мальовишки и Еленини езера, връх Мальовица, както и всички маркирани туристически маршрути в района на Мальовица. Кампанията обхвана и територията около горна станция на лифт "Ястребец", хижа Мусала, Мусаленски циркус и заслон Ледено езеро.

Извозени и рекултивирани бяха сметищата на заслоните "Страшно езеро" и "Орловец". И на двете места бяха поставени табели и стикери с логото "Боклукът в раницата".

Изключително замърсен беше районът около заведенията на територията на ски-писти "Маркуджиците". Значителните сметища и голямото количество отпадъци в клековете в непосредствана близост до заведенията показват, че рентиерите в района на Маркуджиците рядко практикуват сметоизвозване. В същото време територията на Маркуджиците е извадена от Национален парк Рила и актове на ползвателите на заведенията не могат да бъдат съставени.

Силно замърсена със строителни отпадъци беше територията на хижа "Мусала". От там бяха извозени над 4 тона, които са едва една четвърт от останалите строителни отпадъци.

В таз годишната кампания се включиха 123-ма души от цялата страна и седем чужденци. Участниците бяха от разнообразни възрастови групи и професии, като голяма част от тях бяха опитни планинари.

С финансовото съдействие на ЕкоБулпак за първа година събраните метал, стъкло, алуминий и бутилки ПЕТ бяха предадени за рециклиране.

Кампанията тази година се проведе с любезното съдействие на ЕкоБулпак, Национален парк "Рила", Бороспорт, Български Туристически Съюз, Трекинг Бг, BAS, Пършевица, Олинеза, сокове Куинс, кафе Дау егбъртс, Сладка къща Ася.

               

Прочетете още:
"Влизам си в клека"
Разказ за почистване на Рила 2004
Филка Секулова, ЕС "За Земята"

Програма на Екологично сдружение "За Земята" за борба със замърсяванията в Национални паркове и защитени територии

нагоре начало
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org