Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Осмо национално почистване: РИЛА 2006!

Какво представлява акцията за почистване?

За Земята провежда ежегодни кaмпании за почистване на защитени територии от 1999-та година насам. Акцията представлява прибиране (и изнасяне) на материал от сорта на пластмаси, метал, стъкло, и други бавно неразгражданеми произведения в чували. Често изнасянето на гръб на събраните чували е най-тежката част от мероприятието. Почистват се предимно защитени местности, където система за сметосъбиране няма.

След усилена проучвателна работа на нивото на замърсеност по планини и национални паркове се спряхме на РИЛА за пореден път и тази година.

МАРШРУТ!

На 28, 29. и 30. 07 (ПЕТЪК - НЕДЕЛЯ) сме на х. Македония На 31.07 (ПОНЕДЕЛНИК) се придвижваме към х. Рибни езера. На 31.07 и 1, 2, 3.08 (ПОНЕДЕЛНИК-ЧЕТВЪРТЪК) сме на х.Рибни езера, от където ще правим лъч до заслон Кобилино бранище (с преспиване); На 4.08 слизаме през Рилски манастир и се придвижваме с автобус до Сапарева Баня (или друг град), където правим (МАСКА)ПАРАД на БOКЛУЦИТЕ, с подтекст – ски зона Паницище.

Записването става на добре познатия ви тел: 02 943 11 23, или на: priateli@zazemiata.org

  • Както миналата година, ще се спи изцяло на палатки, и ще са ви нужни шалтета и чували;
  • Задължително си носете светлина, топли дрехи и удобни обувки;
  • Ние ще осигурим ръкавици, но е винаги добре да си носете един чифт за лично ползуване;
  • Ще бъде осигурена (вегетарианска) храна;
  • Ще има 7 лв. такса участие;
  • Всеки участник получава тениска или потник;
  • Възможно е да дойдете само за първата (х.Македония) или втората половина (х.Рибни езера) от почистването;
  • ЕкоБулпак ще съдействат с извозването на чувалите и тази година, което означава, че ще събираме разделно пластмасови бутилки, алуминий, метал, и стъкло.

Как да стигнем до х. Македония и до х. Рибни езера?

До хижа Македония

ВАЖНО!

Поради сложните транспортни връзки до хижата ще организираме превоз от Благоевград до местността Бодрост на 28.07. (ПЕТЪК) Съборния час ще бъде 17:00, а мястото - пред ж.п. гарата в Благоевград. Молим всички, които смятат, че могат да дойдат от петък следобед да ни пишат/се обадят за да знаем за колко души организираме превоз. Превозът ще струва приблизително 2 лева на човек.

За тези, които ще дойдат на х. Македония по друго време, до хижата можете да стигнете от местността Семкото или от местността Бодрост. До Семково се стига от Белица, през която има преминащи автобуси и теснолинейка. Автобусите от Пловдив до Разлог и Банско минават през Белица. Разстоянието от Белица до Семково е 15 км. Преходът от Семково от х. Македония е около 3 часа и е добре маркиран.

До Бодрост се тига от село Бистрица, до Благоевград. Разстоянието от Благоевград от село Бистрица е 8 км, а от с. Бистрица до Бодрост е 20 км. Преходът от Бодрост до х. Македония е 2 часа. Представлява черен път, свършващ 800 метра под хижата.

До хижа Рибни езера

До х. Рибни езера се стига през Рилски Манастир, пътят минава през Партизанска(Кирилова) Поляна, откъдето преходът е 5 часа. Върви се по черен път, който свършва един час преди хижата, след което има добре обозначена пътека.

За друго не се сещаме, освен че ЧИСТЕНЕТО ще бъде съпроводено с усилена просветителна дейност - разлепяне на стикери и плакати, медийни изявления. Възнамеряваме да организираме вечерни разговори за различните кампании на За Земята за интересуващите се, когато има време и енергия:)

Очакваме ви!

С топли поздрави и усмивки,

Ваня и Филка

тел: 02 / 943 11 23
Ел. поща: priateli@zazemiata.org

Прочетете още:
"Влизам си в клека"
Разказ за почистване на Рила 2004
Филка Секулова, ЕС "За Земята"

Програма на Екологично сдружение "За Земята" за борба със замърсяванията в Национални паркове и защитени територии

[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org