Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Цианидна заплаха над р. Марица

Новият проект на канадската "Дънди Прешъс Майнинг" и дъщерната им "Челопеч Майнинг" предвижда въвеждането на цианид за излужване на злато в мината в Челопеч.

Застрашени са населените места по р. Марица. При авария на хвостохранилището единствената бариера за достигане на отровите до областите Пазарджик, Пловдив и Хасково е язовир "Тополница". Поради риска, който грози всички граждани на областите по р. Марица, тези граждани би трябвало да бъдат най-малкото информирани.

Фирмата е организирала само 2 обществени обсъждания в Чавдар и Челопеч, на които местните са се изказали против проекта за "Разширяване преработката на медно-златни руди от находище "Челопеч". Събрали са подписите на над 1200 души от Чавдар, Златица и Челопеч. Общината е взела решение да не се допусне реализиране на предложението. Хората са в правото си да не желаят такова ужасно производство и замърсяване с отрови и са готови на протестни действия. Да ги подкрепим, защото утре отровите ще дойдат до праговете ни с р. Марица.

Екологично сдружение "За Земята" организира протест в София, вторник 24 януари в 9:00 пред сградата на Министерството на околната среда и вoдите на ул. Гладстон (до Макдоналдс на пл. Славейков)

Висшия екологичен експертен съвет на Министерството на околната среда и водите ще вземе решение по ДОВОС (доклад за оценка на въздействието върху околната среда) на проекта във вторник, 24 януари 2006.

Европейската банка за възстановяване и развитие стои зад проекта на Дънди в Челопеч с $10 милиона. Банката е била обвързана и с други подобни проекти, между които небезизвестния Кумтор в Киргистан, където през 1998 год. един камион превозващ 20 тона цианиди се изсипа и отрови река Берскоон.

"Болната ръка трябва да се лекува, а не да се отреже," каза Панка Илиева от местния инициативен комитет "Бъдеще за Чавдар". Чавдар е рядък пример на село с три хвостохранилища с отпадъци от десетилития злато-добивна индустрия. "Челопеч Майнинг" предвижда построяване на четвърто хвостохранилище до селото, в което освен обичайните арсен и други замърсители, ще се захвостват ЦИАНИДИ.

Проектът ще прокара път на цианидната технология в злато-добивната промишленост в България. Този прецедент не трябва да бъде допуснат.

Какво знаем за цианидите?
Цианидите са съединения, които са силно токсични за човека в ниски концентрации - чаена лъжичка с 2 % разтвор на цианиди е смъртоносна за човека. Рибите и други водни организми загиват от разтворени във водата цианиди в концентрации микрoграм на литър. Цианидите се натрупват в засегнатите растения и тъканите на рибите. Рибите са около 1000 пъти по-чувствителни към цианида от човека. Цианидът е силно отровен и с почти мигновено действие за живите организми, вкл. човека. Смъртоносното действие на цианидите се дължи на блокиране на достъпа на кислород до клетките. Признаците включват учестено дишане, тремор, поразяване на нервната система и впоследствие смърт. Хронични симптоми са загуба на тегло, поразяване на щитовидната жлеза и поразяване на нервната система. Проблемът е свързан не само с използването на цианидите, но и с тяхното транспортиране и съхранение. Нещо повече, използването на цианиди води до образуването на значителни количества вторични продукти, чиито характеристики не са проучени, което затруднява оценката на въздействието им.

Междувременно Коалиция "България без цианиди" организира събиране на подписка по поречието на р. Марица, в Пловдив от петък до неделя. В петък от 18:00 часа в Център за съвременно изкуство - Пловдив, баня Старинна, ще се състои прожекция на филмите: "Крумовград - Алтънджиите идат!", "Чоропампа - цената на златото", "Роша Монтана - погребани за пари".

Крумовград - Алтънджиите идат! Районът на Източни Родопи в България се отличава с уникален ландшафт, средиземноморски климат, изобилие от исторически паметници на културата и изключително биоразнообразие. Този район обаче в момента е застрашен от плановете на канадската компания Dundee Precious Metals да разработи отворена златна мина с използване на цианид за извличане на благородния метал. Филмът "Алтънджиите идат!" показва позицията на местните хора срещу разработването на злато добив и въвеждането на цианиди в Родопите.
20 минути, Бидон филм, Кампания "Родопи без цианиди", 2005

Роша Монтана - Погребване на хора за пари История, разказваща как хората от малкото румънско село Роша Монтана се борят да запазят красивата долина в която живеят от опустошителния ефект на планираната за разработка златна мина.
32 минути, Friends of the Earth, Холандия, 2004

Чоропампа - Цената на златото Потресаваща история за хората от малкото планинско село "Чоропампа", Перу, разположено до най-мащабната златна мина в света. Отровени от изтеклия живак в резултат от дейността на мината, работеща с финансовата подкрепа на Световната банка, местните жители на селото предприемат преки действия в защита на правата си.
60 минути, Холандия, 2002

За повече информация:
Коалиция "България без цианиди", http://www.cyanidefreerhodopi.org
Федерация "Зелени Балкани", тел: 032/ 62 69 15
Екологично Сдружение "За Земята", тел.: 02/ 951 53 18


[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org