Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Филмов фестивал
"Другото лице на глобализацията", 29.09 - 2.10.2005
(прожекции и дискусии)

"Природата може да нахрани всички ни, но не може да удовлетвори жаждата на неколцина." Махатма Ганди

Четиридневен филмов фестивал "Другото лице на глобализацията" представящ социални и екологични последствия от икономическата глобализация ще бъде проведен за втори път в София (2003 - София; 2004 - Благоевград, Велико Търново; 2005 - Стара Загора) на 29, 30 септември и 1, 2 октомври. Организатор на филм феста е Екологично сдружение "За Земята" в партньрство с Индимедия България и Червената къща. Място на провеждане - Червената къща, ул. "Любен Каравелов" № 15.

Икономическата глобализация настъпва и в България - навлизане на транс-национални корпорации; приватизация; по-скъпо платен достъп до здравеопазване, социално осигуряване, образование, вода и електричество; дотиране стоки на мощни компании и фалиране на местни фирми; експлоатация на работна ръка; унищожаване на околната среда и промяна в климата.

Изброените проблеми, резултат от негативния опит на много страни от досега с транс-националните корпорации и международните финансови институции ще бъдат представени в рамките на филмовия фестивал.

Целта на прожекциите и дискусиите в рамките на фестивала са свързани със създаването на обществено съзнание за опаснотите, които крие процеса на икономическа глобализация, както за природата, така и за хората.

Тематиката на документалните филмите, които ще бъдат показани включва:

  • деструктивното влияние на международните финансови институции и корпорации върху хората и околната среда;
  • цената на евтината работна ръка;
  • добива на злато, строежа на язовири, обезлесяването;
  • генно-модифицирани храни и организми;
  • консуматорското общество;
  • борбите на хората за един по-добър свят.


ПРОГРАМА:

Билети за отделна прожекция - 2/1 лв.
Абонамент за всички 9 прожекции - 10/5 лв.

29 септември 2005, четвъртък
МЕЖДУНАРОДНИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ - ФАКТИ И МИТОВЕ

18:00

Пере по-бяло, 12', Великобритания, 2000
Световната банка - осем сред десет диктатори я предпочитат! Един комичен поглед върху Световната банка, Световната търговска организация и Международния Валутен Фонд.

Световният банкет - политика на изхранването, 25', САЩ, 2001
Един филм който ще представи връзките между: бързите земеделски приходи, ниските производствени цени на селскостопанските култури, генетично модифицираните продукти, достъпа до обработваема земя, разрухата на околната среда, световните природни ресурси, патентоването на храни, жестокостта към животните, евтината работна ръка и малки семейни ферми.

Ние пазаруваме. А кой плаща?, 35', Холандия, 2003
Един филм за индустрията за спортни дрехи и обувки и свързаната с нея експлоатация на евтина работна ръка в Индия. Филма представя и работата на мрежата "Clean clothes" (чисти дрехи).

20:30

Властелинът на пръстена на Свободната търговия, 8', САЩ, 2003
Вижте Фродо като младеж-активист, а Гандалф като Ноам Чомски.

Излишък - насилствено консуматорство, 60', САЩ, 2003
Джон Зерзан (писателят анархо-примитивист), автор на "Примитивно бъдеще" и "Масовата психология на Мизерията" е представен със своите размисли по въпроса защо жизнения стил на потребление е толкова силен източник на агресия.
Във филма са включени кадри от протестите в Генуа през 2001- ва година, по време на срещата на Г8, на които италианската полиция брутално убива 21 годишният анархист Карло Джулиани.

30 септември 2005, петък
МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПРИРОДА - ФАКТИ И МИТОВЕ, ЧАСТ 1

18:00

Транс-европейските мрежи, 8', Великобритания, 1997
Из цяла Европа, проекти за строеж на пътища се оказват част от мащабна Европейска транспортна мрежа. Транс-европейските коридори представляват експанзивна схема на Европейската комисия за транспортиране на стоки и продукция. Мрежата ще включва строителството на 12 000 км нови магистрали, за които не са проведени доклади за оценка на въздействие върху околната среда. Промяната в климата, увеличаващия се здравен риск и загубата на животински и растителни видове е факт. Все повече хора въстават срещу автомобилната култура. Този филм показва едновременния растеж на нови магистрали и съпротивителното движение срещу тях из цяла Европа.

Европейска инвестиционна банка - числа и факти, 8', Полша, 2002
Портрет на една от най-"тъмните"и мощни банки в света, финансираща екологични и социални катастрофи.

Да си върнем улиците, 7', Великобритания 2000
Как да провокираме автомобилната култура. Вижте уличните прояви из Великобритания по време на дните без коли в Лондон, Оксфорд и Манчестър.

Бялото злато, 45', Великобритания, 1999
Факти около конструкцията на поредица от мега-язовири в малката планинската държава Лесото, Африка. Финансиран от Световната банка, проектът е прояден от корупция, екологична деструкция и неустойчиви политики за управление на водата от страна на Южна Африка (ЮАР). Един филм, представящ как 'бялото злато' - водата на Лесото бива отнето от насилствено изселените местните жители и продадено на индустриализиращия се "ЮАР".

20:30

Удавени, 75', Великобритания, 2002
Имаш три възможности: Да се преселиш към гетото на големия град, да приемеш къс земя в лагер за изселници или да останеш в къщи и да бъдеш потопен.
Хората на Джалсинди, централна Индия, трябва да направят своя избор. В идните седмици селото им ще изчезне със запълването на новостроящия се язовир "Нармада".
Известната авторка Арунди Рой се включва в борбата срещу язовира и задава трудните въпроси: Дали ще достигне до бедните фермери водата от язовира или до богатите индустриални предприятия? Какво се случва с 16-те милиона души, които биваха изселвани в продължение на 50 години язовирни строежи?

1 октомври 2005, събота
МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПРИРОДА - ФАКТИ И МИТОВЕ, ЧАСТ 2

18:00

Наследство, 9', Канада, 1995
Гледки и звуци от масивните сечи, на които са подложени горите в Канада.

Дървесина, 3', Великобритания, 2001
Музикално пътешествие из света на обезлесяването

Пирин - престъпление без наказание, 5', България, 2003
Ски зона с център гр. Банско. Какво се крие зад проекта за нови писти в гр. Банско и как бе допуснат техния строеж ще имате възможност да видите във филма, създаден от ЕС 'За Земята'. В продукцията са заложени интервюта с представители на гражданското общество и Министерството на околната среда и водите, кадри и факти около строителството на ски комплекса, както и историята на кампанията "Спасете Пирин".

В мрежата на паяка, 4', България, 2005
Клипът показва унищожаването на национален парк "Пирин" от частни инвеститори за изграждането на ски зона "Банско".
Паякът на финансовите интереси плете своята мрежа и около други национални паркове и защитени територии.

По ръба, 50', България, 2003
Една продукция на ЕС 'За Земята', представяща настоящи екологични проблеми в България и кампаниите, водени по всеки един от тях. Представяйки личната позиция на членове от различни екологични движения, работещи по проблемите, филмът цели запознаването и ангажирането на обществеността е актуални въпроси, касаещи околната среда в България.

20:30

Погребани за пари, 30', Румъния, 2003
Това е историята на една румънска общност, която се бори да защити красивата си природа от унищожителните ефекти от разработването на златна мина. Предложеният проект ще съсипе ландшафта, ще отрови реките и въздуха с използвания в извличането на златото цианид, ще предизвика изселването на стотици хора.

Чоропампа - Цената на златото, 60', Холандия, 2002
Потресаваща история за хората от малкото планинско село "Чоропампа", Перу, разположено до най-мащабната златна мина в света. Отровени от изтеклия живак в резултат от дейността на мината, работеща с финансовата подкрепа на Световната банка, местните жители на селото предприемат преки действия в защита на правата си.

2 октомври, неделя
ЧЕТВЪРТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

16:00

Изкоренени - бежанците на световната икономика, 28', САЩ, 2001 Марсел е една от хилядите жени, насърчавани от правителството на Филипините да работи в чужбина като домашна прислужничка за да изплати международния дълг на страната. Свободната търговия е унищожила бизнеса на семейството на Джес и Джейми в Боливия. Въпреки инженерното си образование, те работят като портиери в САЩ. В Хаити, Лукнер работи за 14 цента на час за американска фабрика за бейзбол, която се премества в Китай поради по-ниските цени на труда там.

Скинхедс - хора с увреждания, 4', Германия, 2003

Протести срещу глобализацията в Прага и Генуа, 60', Kanal B, Германия, 2002

18:00

Четвъртата световна война, 76', Big Noise Films, 2003

20:30

Завземането, 87', Канада, 2004


[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org