Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Влез в зеления филм
Еко филм фест в Княжево

Майката Земя (Mother Earth) - 30 мин.
По индийски цветна и вдъхновяваща историята на жените от едно индийско село, които се завръщат към земеделието такова, каквото е било познато поколения назад. Майката природа е голямата майка на всички и ние сме нейните непослушни деца...

Черните сълзи на Сахалин (Черните сълзи на Сахалин) - 17 мин. (Русия)
С подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие, нефтен консорциум планира да разшири сондажите и да построи два тръбопровода през един от най-сеизмичните райони в света. Плановете за развитие на "Мицуи", "Мицубиши" и "Шел" ще окажат влияние върху живота на последните 100-тина западно-тихоокеански сиви кита. Чрез изхвърлянето на един милион тона отпадъци в морето, ще бъде унищожена територия особено важна за риболова на сьомга, което ще застраши препитанието на десетки хиляди рибари. Освен това, жителите на Сахалин ще трябва да живеят в постоянната заплаха от разлив на нефт, който би унищожил тяхната околната среда. Бъдещето на Сахалин лежи в ръцете на международни финансови институции и мултинационални компании.

Изворът (Zdroj) - 77 мин. (Чехия)
Извор на нефт или нефтът като извор на живот за машините, но не и за хората... особено ако нефтените находища се намират във вашия панелен квартал, а вие живеете в Баку. Двама чешки журналисти правят забележителен филм-разследване по темата. http://www.imdb.com/title/tt0464341/

История на вещите (The Story of stuff) with Annie Lenoard - oфициална премиера - 20 мин.
Време е на колкото и години да сте станали да се върнете обратно в клас. Вземете тетрадка и молив и си водете бележки - ще научите много нови неща :)

Уолмарт (Wallmart) - 137 мин.
Подзаглавието на филма е високата цена на ниската цена. Walmart за тези, които не знаят, е магазин тип хипермаркет за всякакви стоки от дрехи и обувки до хранителни стоки, но предлагани на цена много по-ниска от тази във всички останали магазини. Как се постига това, чий труд се използва, какво мислят купувачите, какво мислят...

Луна и гигантското дърво-дом (Luna and the giant tree sit) - 20 мин.
Колко можеш да обичаш гората, какво би направил, за да спасиш едно дърво от отсичане... Луна, живее на едно дърво, за да го спаси.

Обезлесяване (Timber GAP) - 16 min, 2000
Огромните корпорации, които добиват дървесина във всички части на света, те обезлесяват един район и се преместват като паразит на друг- може би на другия край на земята. Има обаче и хора, които са против.

Полетата на Деметра (Fields of Demeter) - 46 мин.

Нашата история е в земята..
Записана е в свещените места.
Моите деца ще търсят тези места
Това е законът.. (Bill Neidjie, 1985)

Филмът изтъква жизнените ценности на хората, за които европейският пейзаж е родна земя. Пейзажът не съществува само като физическа даденост, той има интелектуално съдържание. Спомените, митовете, идеите, свързани със земята, остават невидими за очите.
Филмът се фокусира върху взаимоотношенията между по-младото поколение и европейското природно наследство. Ще видим как националните и международните власти възстановяват природното наследство за обществеността и как включването на идващото поколение в тези процеси ще смекчи загубата на природното разнообразие.
Ще видим тяхното ежедневие сред тези природни картини, където ценностите се предават през поколенията, отразяват се в хората и културните традиции. Имайки предвид природното разнообразие в Европа, ние очакваме да се натъкнем на подобно разнообразие в природното наследство, но то се оказва по-малко, поради културните прилики. Константите са част от по-голямата картина на отношенията между човека и природата.

Банко и Добри - 25 мин, "За Земята"
Имало едно време двама братя - единият Банко, другия Добри, понеже нямало поминък и за двамата, те се разделили, единият отишъл и направил Банско, другият - Добърско...приказката не така романтично продължава и днес.


[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org