Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
ПРОТЕСТЪТ ЖИВОТ ЗА КРУМОВГРАД ПРОДЪЛЖАВА
гр. Крумовград, 21 юли 2005 г.

Над 150 жители, включително и деца, участваха в протеста "ЖИВОТ ЗА КРУМОВГРАД". С викове и транспаранти "Вън от Крумовград" и "Крумовград не се продава" хората застанаха днес, 21 юли, пред информационния център на инвеститора "Болканс Минералс енд Майнинг" (БММ). Искането на протестиращите е категорично - компанията да напусне града и да не застрашава живота и здравето им с добива на злато от Ада Тепе[1].

Протестът е по повод посещение от експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които трябва да направят екологична и социална оценка на проекта, за да отпуснат исканата от БММ сума. Отговорът на банката, представена от Д-р Прасек беше: "Ние ви чухме и приемаме вашите възражения. Решение от банката за финансиране на проекта все още не е взето."

Гражданите ще имат шанса да изразят становищата си на двете обществени обсъждания в с. Звънарка и Крумовград на 17 и 18 август.

Протестите продължават и утре. В момента тече усилена подготовка за утрешния протест. Деца рисуват транспаранти на български и турски език с послания "Здравето е по-важно от златото" и "Не искаме злато, искаме да останем в красивия си Крумовград". (Вж. Приложените снимки.)

Протестите на жителите на Крумовград са подкрепени от граждани от страната и коалиция от природозащитни организации - Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани", Екологично сдружение "За Земята", "ЕКО Клуб 2000", "Информационен и учебен център по екология" и Инициативен комитет - Опинци.

На 22 юли предстои среща на представителите на екологичните организации, инициативният комитет и общински съветници с експертите на ЕБВР. Гражданите на Крумовград ще продължат протеста си пред сградата на инвеститора по време на срещата, за да покажат категоричното си несъгласие с добива на злато на Крумовград.

"Европейската банка трябва да се съобрази с несъгласието на местните жители и опасностите за околната среда и да НЕ финансира проекта. В противен случай ще наруши собствените си правила", сподели Фиданка Бадева - член на международната мрежа от НПО за наблюдение на публичните финансови институции "CEE Bankwatch" и Екологично сдружение "За Земята". "Недопустимо е с пари на европейските данъкоплатци да се тровят с цианиди хората на Крумовград."

"Районът на Крумовград е потенциален обект на европейската мрежа от защитени територии Natura 2000. Българската държава има ангажимента пред ЕС да осигури пълна защита. Недопустимо е застрашаването на уникалната дива природа в района" коментира Константин Дичев от Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани".

За повече информация:

Михаил Василев - Живот за Крумовград - 0899 90 22 93
Константин Дичев - Зелени Балкани - 0886 96 65 83
Фиданка Бачева - CEE Bankwatch / За Земята - 0899 87 60 95
Димитър Василев - EКО Клуб 2000 - 0887 58 99 69


1. Проектът предвижда добив на злато с използване на цианид. Пет хълма, сред които Ада тепе, в района на Крумовград ще бъдат изгребани. Технологията е една от най-опасните за хората и дивата природата. При авария цианидното замърсяване ще засегне цялото поречие на реките Крумовица, Арда и Марица, както и Бяло море. Трудно могат да бъдат определени всички засегнати общности в България, Гърция и Турция при един дори малък инцидент.Снимки от протеста:
 
[нагоре]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org