Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Милиони от предприсъединителните фондове за българските фермери се оказват в погрешен джоб

София, България - Нов доклад публикуван днес силно критикува прилагането в България на "Специална програма за присъединяване в областта на земеделието и селските райони" (САПАРД). Докладът "Далеч от Брюксел" хвърля светлина върху това как милиони, отделени по САПАРД за развитието на най-чувствителните сектори на българската икономика в селските райони не достигат целите, за които са предназначени по време на един процес, съпроводен от пълна липса на прозрачност и отговорност.

Основното разкритие в доклада изготвен от Екологично сдружение "За Земята" е, че Агенция САПАРД в България не прилага правилно процедурата за подбор на най-качествените проекти, именно на базата на Националния план за развитие на земеделието и селските район (NARDP).

Ивайло Хлебаров от "За Земята" поясни: "Основната идея на САПАРД е да подпомага проекти, в по-слабо развитите области, разработени от малки и средни предприятия, които се занимават с органично земеделие, работят в месната и млечната индустрия или в други, важни и все още не дотам развити области от българската икономика в селските райони. Това което всъщост се случва е, че Агенция САПАРД не смята за приоритетни такива проекти, а вместо това избира проекти, като ски курорти и крайбрежни хотели и то на базата на критерии, които не са част от Националния план за развитие на земеделието и селските райони."

ЕС "За Земята", член на CEE Bankwatch, се опасява, че много български фермери са застрашени от ненужните бариери, които Агенция САПАРД слага между тях и едно успешно кандидатстване пред САПАРД. В същото време Агенцията показва на международната общност, че е неспособна както да приложи собствения си план, така и ефективно да разпределя европейските фондове. След присъединяването на България в ЕС същата институция ще отговаря за разпределението на фондовете по Общата земеделска политика.

Съставна част от скандала със САПАРД в България е липсата на прозрачност и отговорност, намесени в схемата, с отрицателни последствия за кандидатите за финансиране, наблюдаващите институции и неправителствените организации. Този факт принуди ЕС "За Земята" да заведе дело в Софийски градски съд срещу Агенция САПАРД за липса на отговор на официално подадено заявление за достъп до информация.

Дирк Янсен, авторът на "Далеч от Брюксел", коментира: "Агенция САПАРД трябва да е най-тъмната българска правителствена агенция. Досега не е отговорила на нито едно заявление за достъп до информация, въпреки че българският Закон за достъп до обществена информация я задължава. Агенцията не само отказва достъп до обществена информация на широката общественост, но и скрива определени критерии от своите кандидати. В резултат на това кандидати, които мислят, че покриват всички критерии за жизнено необходимата субсидия от САПАРД изведнъж разбират, че са отхвърлени."

Докладът "Далеч от Брюксел" може да бъде свален на английски в PDF формат от тук.

За повече информация:

Дирк Янсен
e-mail: Dirk2000ultraplus@gmail.com

Ивайло Хлебаров, ЕС "За Земята" / CEE Bankwatch Network
тел.: 02 951 53 18
моб.: 0898 252 303
e-mail: hlebarov@bankwatch.org


[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org