Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Повече от 500 велосипедисти дефилираха по улиците на София за по-чиста столица

Традиционното майско велошествие , организирано от “За Земята” в защита на чистия въздух, правата на колоездачите, майките с колички и хората с увреждания в инвалидни колички, се превърна в най-масовата подобна проява в 9-годишната история на ежегодишните шествия.

Безобразният трафик, все по-нарастващия проблем със замърсеният въздух, липсата на уважение от страна на автомобилните водачи към пешеходците и към колоездачите, паркираните навсякъде коли, изолиращи хората с увреждания от правото им да се движат свободно, принудиха над 500 души да се включат активно в шествието.

Хора от всички възрасти, десетки колички с бебета, няколко души в инвалидни колички и стотици велосипедисти настояха за своите права и равнопоставеност на пътя и велоалеи, каквито има във всяка европейска столица.

Масовостта на събитието показва колко много са хората, смятащи потъпкването на елементарни човешки права в столицата за неприемливи: това на чист въздух и основното право на свобода на движението, които са системно потъпквани от шофьорите на автомобили и които бяха дълго време неглижирани от Софийска община.

Тази година зарядът на велошествието бе подсилен от последните развития в полза на велотранспорта в нашата столица (на 18 април 2007 г. Столичният общински съвет възложи на Столична община изготвянето на проучване за възможностите за изграждане на 6 велолъча, свързващи софийските квартали с центъра на града.) Зам. кметът на столицата Стоилов разполага вече с работен вариант на веломрежата. Предстои обсъждането на мрежата в работна група с неправителствени организации, граждани и Общинска администрация. Разчитаме, че ще бъде изработена разумна и удобна мрежа от велоалеи, която ще насочи голяма част от сега ползващите автомобили към велосипедите!

От друга страна, опитите на Софийска община да възпрепятства за пореден път тази година гражданска проява, щеше за малко да бъде успешен, ако в последния момент ситуацията не беше променена от намесата на столичния омбудсман, който успя да вразуми общинарите и да ги накара да приемат уведомлението за проявата.

В последните месеци се наблюдава тревожната тенденция Столична община да превишава правата си, “забранявайки” различни граждански прояви, за което е и съдена от граждани и граждански организации.

Полицейски актове на незачитане на гражданските права бяха и този път гвоздеят на програмата: за 6 минути “просрочено” (според полицаите) време от разрешеното, те задържаха напълно произволно едно от младите момчета накрая на шествието и се опитаха да го завлекат грубо в една от полицейските коли. Солидарни с него още десетки поискаха актове, в знак на протест срещу произвола на полицейските служители. Без основание те обиждаха участниците във велошествието, наричайки ги “наркомани” и “безделници”, макар десетките колички и хората в инвалидни столове около тях.

Въпреки този край, организаторите - Екологично Сдружение “За Земята” и фондация „Екообщност” са на мнение, че случилото е показателно за формирането на нова алтернативна култура, внимателна към околната среда и отговорна към бъдещето.

Снимки от велошествието:

http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/16429/index.php

http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/16425/index.php

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=600953&t=600953

https://devbox.codewarp.org/~subnetcat/some_Stuff/pics_bike_action-15.05.2007/koencho/

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=8578&IMAGE_ID=34

http://netinfo.bg/index.phtml?tid=20&oid=4750&mgdi=10501

 
[нагоре]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org