Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Велосипедно шествие по централните улици на София

МЯСТО ЗА ВЪЗДУХ

На 16.05.2004 г. за седма поредна година Екологично сдружение "За Земята" организира инициативи във връзка с 15-ти май, международен ден за борба с промяната в климата. Освен традиционното шествие с участието на близо 200 велосипедисти, пешеходци и др. привърженици на алтернативните форми на придвижване по централните софийски улици, за пръв път бяха организирани и надпревари за деца с велосипеди и ролери, като участниците получиха награди от списание "Дъга", тениски и грамоти.

Транспортът е отговорен за една трета от парниковите газове, причиняващи глобалното затопляне, поради което на тази дата организации по целия свят провеждат инициативи, целящи да привлекат общественото внимание върху проблема и да демонстрират алтернативи.

През последните години автомобилният трафик в градовете нараста дотолкова, че въздухът, който дишаме, има вкус, цвят и мирис... вместо да е просто чист. Зелените площи, тротоарите и обществените все повече се превръщат в паркинги и бензиностанции... вместо да има повече пространство и въздух за хората. Улиците са все по-шумни, опасни и задръстени с автомобили... вместо да предоставят възможност за безопасно придвижване на пешеходци, велосипедисти и скейтбордисти.

Можем да се возим по-малко и да се движим повече, можем да шофираме по-малко и да дишаме повече, можем да уважаваме всички на пътя и да живеем повече - изборът е в нашите ръце...

Снимки от велосипедното шествие

 
[нагоре]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org