Енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти

Международна Конференция 3-4 юни 2010, София, НДК


Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Хора, пътища, велосипеди - велошествиея

На 15-ти май Екологично сдружение "За Земята" организира за осма поредна година шествие за велосипедисти и пешеходци в знак на протест срещу невъзможността за нормално придвижване през централните части на градовете. Въпреки дъждовното време събитието успя да събере около стотина участници, които преминаха през софийските улици, бутайки своите велосипеди, за да демонстрират липсата на алеи и пешеходни зони в столицата. За няколко часа в неделния следобед, централните артерии на София престанаха да бъдат шумните и задръстени булеварди, каквито ги познаваме, и се преобразиха в една по-свежа и разумна алтернатива, която бе приветствана от много минувачи и жители на града.

Една от основните каузи, за които участниците в шествието настояваха бе изграждането на достъпен градски транспорт - единствените превозни средства, които бяха допуснати да преминат през шествието бяха трамваи и тролеи, както и линейките за бърза помощ. През последните години автомобилният трафик в градовете нарасна дотолкова, че функционирането на общественият транспорт се затормози все повече, а придвижването през града пеш или с колело се превърна в опасно и почти невъзможно начинание.

Велошествието успя да да покаже и утвърди желанието на хората, които не ползват автомобили да бъдат третирани като равноправни участници в движението. Крайно време е велосипедистите и пешеходците в града да ползват улиците в града със самочувствие и без да бъдат притискани от безбройни шофьори, не спазващи правилата за движение. Карането на велосипед в София и останалите градове в България не трябва да бъде рисково преживяване, каквото представлява в момента, а нормален начин на придвижване, както е в повечето европейски градове.

 
[нагоре]
начало | карта на сайта
www.zazemiata.org