енергия | МФИ 
.: меню
за нас
кампании
ресурсен
център
подкрепете
контакти
Ела да видиш страницата за екстремни спортове!
Viva Natura! Епизод V
19-21 май

Тези, които не дойдоха в Кресна на работния лагер Viva Natura - епизод 4 нямат представа какво изпуснаха... Представете си група от 60 души, готови за унищожение (на езика на природозащитниците това се нарича възстановяване на хабитати), се изправяха срещу Аморфата с изключително остри инструменти, горяха клоните, но в същото време създаваха нов живот: засаждаха черна топола по поречието на Струма... чудесно време, подобрен дизайн на тоалетната, вкусна храна и... силна домашна ракия! Viva Natura в най-чиста форма!

Както и да е, имате нов и за момента последен шанс да се включите - от петък 19-ти до неделя 20-ти. Същото място, същото представление. Този път в програмата са включени още битки срещу инвазния американски храст Аморфа, за възстановяването на естествените гори от чинар и черна топола по протежение на реката. Ще могат да участват около 35-40 доброволци от За Земята както и група деца от местното училище в гр. Кресна. Молим ви да се опитате да дойдете в петък преди залез, за да разгледаме какво се случва с Аморфата, която рязахме на последния лагер. В неделя ще приключим работа и ще разгледаме околността преди да се върнем в бетонната джунгла София.

Запишете се възможно най-скоро! Изпратете мейл до: priateli@zazemiata.org с вашето име и кога мислите да дойдете или се обадете на ЗЗ телефона 02/ 943 11 23 (но по-добре по мейл!) Не забравяйте за палатка, спален чувал, шалте, топли дрехи, здрави обувки, фенерче, чинийка, чашка, прибори, напитки, музикални инструменти и вашата усмивка:)

Следва подробна информация касаеща кога, къде и как за работния лагер на Кресна.

За Вива Натура!

Вива Натура! представлява работен лагер, който ще се проведе в красивото, уникално по рода си и, за съжаление, застрашено Кресненско дефиле, което е включено в мрежата Натура 2000. Между август 2005 и май 2006 ще бъдат организирани пет работни лагера и уикенда, в които ще извършим ценни природозащитни дейности, комбинирани с екскурзии в околността. Въпреки че работата понякога може да бъде тежка, забавленията винаги ще бъдат повече! Освен работа, забавления и няколкодневни разходки в "дивата природа", Вива Натура! също така представлява възможност за младите хора от цяла България (главно от София) да се срещнат с младежи от Кресна, и обратното. И последно, но не на последно място, Вива Натура! е най-добрата възможност да обсъдим участието на доброволци в За Земята. Някои имат усещането, че в За Земята липсва структура за доброволчески дейности, и това наистина е жалко. В държави като Белгия, Швеция и Холандия от много години младите доброволци са доста добре организирани за доброволчески дейности в областта на управлението на природата. Това е подсигурило много поколения на критични, одухотворени и активни хора, които правят промените възможни. Във Вива Натура! ние не само искаме да обсъдим дейностите за, включване в и структура за доброволците в За Земята, но също и да направим така, че това да се случи!

Основна работна програма

 • 3 - 7 август: отстраняване на Amorpha fructicosa, екзотичен настъпателен дървесен вид;
 • 20 - 23 октомври: отстраняване на Amorpha fructicosa, събиране на жълъди от източен бял дъб и засаждане на филизи на бяла топола и изрязване на ориенталска Oriental Plane;
 • 18 - 20 ноември: засаждане на жълъди от източен бял дъб изкуствените насаждения от черен бор в района на с. Влахи;
 • 28 - 30 април: отстраняване на Amorpha fructicosa, направа на разсадник, почистване на боклуците от кресненското дефиле;
 • 19 - 21 май: отстраняване на Amorpha fructicosa, довършване на разсадника. Реставрация на стари напоителни канали по склоновете, както и голямо празнично събитие за край!

При всяка дейност ще бъде организирано представяне на екологична тема; ще има разходки и екскурзии, игри, сиести, лагерни огньове и много други.

Програма 19 - 21 май

Заповядайте в петък вечерта от 17ч нататък. Ако пристигнете по-рано, може да се обадите на Кун, който ще бъде в Кресна от четвъртък.

Транспорта до мястото е за сметка на участниците. За хората, пътуващи от София съществуват следните възможности:

 • автобус - цена: 8лв, от Централна автогара София: 6.40, 08.00, 08.10, 09.00, 10.00, 11.00, 11.20*, 12.00, 13.00**, 14.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00* (*не пътува през уикенда, ** не пътува събота) (посока Петрич, Сандански и/или Мелник; продължителност - два часа и половина).
 • влак - цена: 6.70лв. От Централна гара: 07.25, 12.10, 16.18 (пътува 3ч и половина)
 • автостоп - Софя - Дупница - Благоевград - Кресна. Слезте няколко километра преди Кресна, където вляво има отбивка за Ощава (обозначена е със знак). Не пресичайте, а вървете напред докато стигнете до моста, тръгнете по малък път вдясно и вървете все покрай реката, по десния и бряг. След около 15-20 мин (ходене, не почивка!) автоматично ще се озовете в лагера
 • Няма да е проблем ако пристигнете по-късно, например петък през нощта или събота сутринта, за предпочитане е всички да сме там петък, за да започнем работа в събота.

По-долу има карта, която ще ви помогне да се ориентирате към мястото.

В петък следобяд и петък вечерта ще построим лагера (тоалетна, кухня, палатки) и ще се запознаем. Рабира се, ще проверим как се е развила Аморфата в наше отсъствие.

Събота е основният работен ден! Една "разрушителна" група ще се заеме с рязане на Аморфа покрай реката. А друга група ще предприеме експедиция , за да възстанови стари напоителни канали, които се спускат от хълмовете и които в миналото са били използваеми и наситина са давали живот на планината, особено на влаголюбивите видове. Ако ни остане време, ще започнем с направата на разсадник за местни дървесни видове.

Неделя ще поработим още малко и ще направим малка екскурзия в района. Слядобяд ще почистим лагера и ще си ходим.

Работата ще е с продължителност 6ч/ден. Вечерите ще готвим и ще си говорим за екологичните проблеми на Кресненското дефиле и не само.

Описане на пътя

Пътя до лагера се намира лесно и дотам се ходи пеш около един час и нещо. От автогарата и гарата на Кресна се тръгва по главния път, посока София (на север). Към края на Кресна вляво има отбивка за Горна Брезница. Няма как да пропуснете тази отбивка, на ъгъла има прекрасна голяма върба, с чешмичка под нея. Тръгва се по този път (за Горна Брезница), след като прекосите по железния мост вдясно има бяла сграда, веднага след сградата вдясно тръгва черен път, това е пътя!!! Тръгнете по него и вървете само по него. В един момент пътят се изкачва стръмно нагоре, после се спуска надолу. Реката ви е винаги отдясно (близко или далече). След като се спуснете по надолнището пътят се разкланя на две. Вдясно е поляна, а направо влиза в гората. Тръгнете направо и много скоро ще се окажете в лагера! Той представлява голяма продълговата поляна. Добре дошли!

За хората, пътуващи на автостоп или с автобус - Помолете шофьора да спре на разклона за Ощава ( няколко км преди Кресна). Продължете по пътя в посока Кресна (без да пресичате) до новия голям мост над Струма. Точно преди моста (един метър) вдясно ще видите малка пътечка тръгваща надолу. Тръгнете по нея и после следвайте пътя вдясно. Следвайте само този път, все от дясната страна на реката за около 15-25 минути и автоматично ще се окажете в лагера, когато най-малко очаквате!


За по-детайлен преглед натисни върху картата

Храна

Храната е безплатна и сами ще си я приготвяме. Ще бъде вегетарианска и в колкото се може по-голямата си част от местни производители. Ако имате специален хранителен режим, моля информирайте ни. Ще има доброволен кухненски екип, който ще приготвя храната и ще мие съдовете. В лагера ще се продава бира :) на демократична цена.

Къмпингът

Къмпингът ни се намира на една великолепна поляна на Струма, северозападна от Кресна. Мястото е много диво и красиво, предлагащо само естествен комфорт :! Както се досещате, няма електричество, течаща вода, сгради, мръсен въздух, шум. А има - приятни хора, звезди, горски духове, както и комари, кърлежи, студ и мраз през нощта.

Ще си импровиззираме малка кухня и тоалетна. Мобилните телефони имат обхват.

Какво да носите със себе си?

 • Неопреново шалте, спален чувал (топъл), палатка
 • Работни дрехи и ръкавици (важно!)
 • Добри планински обувки, топли дрехи, дъждобран, бански костюм
 • Слънцепредпазни кремчета, шапка, слънчеви очила
 • Препарат против комари, кърлежи и други насекоми
 • Чиния, чаша, прибори (важно!)
 • Фенер (важно!)
 • Ако е възможно, био-разтворим сапун и паста за зъби
 • Джобни пари за напитки и други
 • Може би ще искате да донесете и: музикални инструменти (!), бинокли, фотоапарат, специални напитки и храни, книга за четене, свещи, забавни игри, лекарства

Моля, не носете много напитки в пластмасови бутилки

За информация

Преди, по време на или след къмпинга можете да се свържете с организаторите за ВСЕКИ ваш въпрос или забележка:

Ваня: 0896 104 600
Кун: 0885 262 831

Или: За Земята, ул. "Иван Асен II" № 1, ет.2, ап.24, София, тел. 02/943 11 23, ел. поща: priateli@zazemiata.org

Важно

 • Участието е на собствена отговорност (организаторите не носят отговорност при евентуални инциденти)
 • Ако не разполагате с палатка, свържете се с Ваня (0896 104 600), за да ви потърси място при някой със широко сърце.
 • В района се срещат кърлежи, които смучат кръв и могат да ви заразят с разни бактерии! Пригответе си нещо, с което да ги отблъснете
 • Опитайте се да пристигнете в петък вечерта. МОЛЯ! Това ще улесни доста организацията на работата

Други

Viva Natura се финансира от програмата Matra Knip на Холандското посолство

За повече информация за кресненското дефиле, моля посетете www.kresna.org

[нагоре] [начало]
начало | карта на сайта | отметка
www.zazemiata.org